[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
Cate bordeie atatea obiceie, se spune la noi. In ceea ce priveste botezul ortodox si cel catolic, multi parinti care isi boteaza primul bebelus vor sa stie exact ce au de facut pentru ca evenimentul sa decurga conform traditiilor bisericii dar si potrivit altor reguli legate in special de alegerea nasilor de botez, de petrecerea de botez, de trusoul micutului… Va prezentam cateva informatii generale legate de obiceiurile de botez la ortodocsi si catolici, acestea fiind primele doua religii in care nou-nascutii sunt botezati la noi in tara.
Botezul ortodox: taina botezului, norme religioase si traditii
Prin botez, noul nascut este crestinat si primit in randul Bisericii. Pacatele stramosesti (de la Adam si Eva) i se iarta si primeste in el Duhul Sfant de la Dumnezeu. Taina botezului se savarseste in biserica dupa randuielile acesteia. Botezul se face pana la 40 de zile de la nastere si nu poate avea loc decat o singura data. La ortodocsi, ca si la catolici, alegerea unui nume potrivit pentru copil se face la alegerea parintilor dar se poate tine cont si de sfaturile preotului. Este bine ca micutul sa primeasca un nume de sfant din calendar. La noi, cel mai raspandit nume pentru baieti este Ioan, dupa numele Sfantului Ioan Botezatorul, iar pentru fetite, Maria, mama Mantuitorului. In acest fel, se considera ca sfantul al carui nume il poarta copilul se va ruga pentru el in permanenta. Uneori, biserica nu recomanda alegerea a doua nume pentru cel mic, considerand faptul ca sfintii au avut in general un singur nume.
Dupa alegerea numelui, parintii vor cauta nasii de botez. Acestia trebuie sa fie un cuplu cununat religios, dar se poate ca uneori sa cunune doar o nasa sau doar un nas. Pentru botez, nasa va pregati in primul rand lumanarea de botez, care trebuie impodobita cu flori. Crinul, de exemplu, este considerat simbolul Fecioarei Maria. Se poate pune de asemenea bradut, pentru ca micutul sa fie sanatos si viguros ca un brad, floarea-miresei, ca sa nu aiba cununiile legate, feriga, pentru spor. Panglica pentru lumanare trebuie sa nu fie nici prea scurta (se va casatori prea repede) nici prea lunga (se va casatori tarziu). Tot nasii vor pregati pentru infasatul copilului o bucata de panza alba. Aici, se spune ca trebuie sa fie o panza necusuta, nefinisata, pentru ca si Iisus Hristos a fost infasat astfel, sau daca nu se poate altfel, un prosop sau alt material… Simbolica este cifra trei in cadrul botezului: preotul cufunda copilul in apa de trei ori, pe masa de botez sunt trei lumanari aprinse, panza de infasare sa aiba trei metri… Dupa botez, nasii trebuie sa-i puna bebelusului o cruciulita de argint la gat. Nasa este cea care se ocupa de infasatul copilului, dupa care il poate da mamei in brate.
Petrecerea de botez este si ea importanta, si se poate organiza in orice zi a anului, chiar si in post – biserica spune ca bebelusul nu alege cand sa vina pe lume, si deci el trebuie botezat fara nici o retinere.
Botezul catolic: obiceiuri de botez si riturile Bisericii Catolice
Botezul catolic nu se deosebeste foarte mult de cel ortodox, insa intrevin o serie de reguli stabilite in desfasurarea botezului. Nasii de botez au un rol important si trebuie sa fie de religie catolica. In timpul intrebarilor la care sunt supusi (ca si in ritul ortodox, nasii trebuie sa raspunda ca se leapada de satana, dar si ca il vor creste pe copil dupa invatatuile catolice pana cand va decide el singur), ei sunt intrebati daca cred in Biserica Catolica, deci nu pot spune nu, apartinand altui rit.
Micutul care urmeaza a fi botezat nu este cufundat in apa ci doar stropit pe crestetul capului de trei ori. Dupa aceea preotul ii face cruce la frunte si pe piept. Tot preotul este cel care da nasului lumanarea de botez aprinsa, spunandu-i sa pastreze credinta si sa-i fie ajutor spiritual copilului. De asemenea, preotul pregateste o panza alba pentru a infasa copilul, dupa ce este uns cu mir. Nasii deci nu participa efectiv la pregatirea micutului, insa trebuie sa raspunda intrebarilor preotului legate de credinta in Biserica. Bebelusul este dat direct mamei. Uneori mama aduce bebelusul gata infasat, regulile nemaifiind atat de stricte.
Daca doriti sa faceti petrecerea de botez cu la un restaurant cu muzica, fie formatie sau DJ, optati pentru un hotel cu resturant sau o locatie care sa dispuna si de o camera pentru micut, pentru ca parintii si nasii sa poata avea grija de el in permanenta.
[/fusion_text][fusion_text]
[/fusion_text][fusion_text]
[/fusion_text]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]