Ceremonia si petrecerea pentru cununia civila, acte pentru casatorie

Nu toti viitorii insuratei si-au programat cununia civila si pe cea religioasa in aceeasi zi: exista cupluri care, din diferite motive, isi organizeaza casatoria civila si o mica petrecere cu ceva timp inainte de ceremonia religioasa. O privire asupra desfasurarii ceremoniei casatoriei civile si tot ce trebuie sa aveti la indemana pentru a va putea casatori: acte, analize medicale…

Cununia civila, acte pentru casatorie
Daca v-ati programat cununia civila cu cateva zile inaintea celei religioase, trebuie sa stiti urmatoarele lucruri: trebuie sa predati un dosar cu actele necesare intocmirii certificatului de casatorie la sediul starii civile sau primariei din sectorul sau orasul dumneavostra, cu minim 10 zile inainte de cununie. Se cer analize prenuptiale, care trebuie sa fie valabile 14 zile de la emiterea lor, de aceea este bine sa va informati din timp cat dureaza pana sa obtineti rezultatul analizelor. Pentru a sti care sunt analizele pe care trebuie sa le faceti, veti lua legatura cu medicul de familie. Nu este nevoie sa intrebati la starea civila, deoarece tot catre medicul de familie va vor indrepta.
Actele pentru casatorie trebuie sa includa: certificat de nastere original si copie nelegalizata, certificatele medicale valabile, buletinele de identitate sau pasaportul pentru cetatenii straini si declaratia de casatorie care se completeaza in fata ofiterului starii civile. De asemenea, pentru cei divortati sau vaduvi, este nevoie de sentinta de divort in 2 exemplare si respectiv de certificatul de deces in original si in copie nelegalizata.

Ceremonia si petrecerea la cununia civila
Desi ceremonia de casatorie civila este simpla si presupune prezenta a doi martori cu buletine de identitate valabile, importanta acesteia este la fel de mare ca si cea a cununiei religioase. Prin cununia civila, sotii devin o familie in fata legii. Conform legislatiei, sotii isi pot alege numele de familie dupa cum urmaeza: numele sotului, al sotiei sau ambele. Mirii se prezinta, insotiti de martori si de invitati, in fata ofiterului starii civile, iar dupa ce acestia consimt casatoria, sunt invitati sa semneze certificatul de casatorie si actele care atesta incheierea casatoriei in fata statului. Martorii vor semna si ei, dupa care li se inmaneaza certificatul ce va fi prezentat preotului, pentru a verifica daca cei doi au facut primul pas spre incheierea definitiva a casatoriei.
Cei care celebreaza doar cununia civila in ziua respectiva, pot gasi numeroase oferte de inchiriere de spatiu la petrecerea pentru cununia civila. Aici este bine sa stiti ca unele restaurante nu inchiriaza tot spatiul decat pentru un numar minim de persoane, in functie de politica restaurantului. Deci, daca doriti sa organizati o petrecere pentru cununia civila si sa aveti parte de o sala doar pentru dumneavostra, este bine sa cautati cu atentie. Multe cupluri prefera ofertele restaurantelor care includ in pret doar meniul, restul urmand sa fie cumparat de miri: bauturi, tort, desert… In felul acesta puteti sa cheltuiti mult mai putin decat daca va decideti pentru un meniu care sa includa si bauturile – de regula, nu vi se ofera in meniu decat o cafea, un suc si un pahar cu bauturi alcoolice; in rest trebuie sa le cumparati de la bar, la un pret mai mare decat ati obtine cumparand de la supermarket.
Unele restaurante propun servicii de decorare a salii contra unei sume acceptabile. Daca nu v-ati ocupat de acest aspect si aveti posibilitatea ca restaurantul sa asigure si aranjamentele, nu ezitati! Veti scuti timp pretios.
Un aspect foarte important este muzica. Cel mai bine este sa puteti aduce muzica de acasa, sa nu fiti nevoit sa ascultati ceea ce ofera restaurantul pentru alti clienti aflati in alta sala sau la terasa. Daca aveti statie si boxe, este si mai bine. In felul acesta nu riscati sa vi se aduca invinuiri daca se intampla ceva neplacut in buna functionare a aparaturii din local.
Ca sa nu fiti nevoit sa faceti pe DJ-ul, apelati la o persoana care sa se ocupe de muzica, dupa indicatiile dumneavostra. Alegeti un DJ profesionist. Mirii trebuie sa aiba timp sa se ocupe de invitati si sa se distreze! Si bineinteles, nu uitati sa va angalati un cameraman si un fotograf!