Obiceiuri si traditii romanesti de nunta. Tot ce trebuie sa stim pentru o nunta romaneasca.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

[/fusion_text][fusion_text]

[/fusion_text][fusion_text]

Fiecare dintre noi se gandeste la o nunta ca-n povesti, cu sau fara respectarea traditiilor. Daca in mediul rural, obiceiurile de nunta s-au pastrat in timp, in mediul urban acestea nu prezinta importanta pentru multi dintre noi. Exista si cateva obiceiuri si traditii de nunta care s-au pastrat peste tot, cum ar fi buchetul miresei, plata nuntii, furatul miresei, etc. In prezent accentul se pune pe ziua nuntii in sine, pe organizarea mesei festive, ci mai putin pe respectarea traditiilor.

Obiceiuri de nunta si traditii romanesti. Sarbatorirea nuntii in grai romanesc
Diferitele regiuni ale tarii au traditii romanesti aparte, superstitii legate de ziua nuntii si de viitorul mirilor. Insa toate acestea sunt mult mai bine intelese de locuitorii din mediul rural care nu concep ca o nunta romaneasca sa nu se desfasoare conform traditiilor. Astfel, indiferent de regiune, petitul este primul pas pe care trebuie sa-l faca tanarul care vrea sa se casatoareasca. Acesta merge insotit, de prieteni, de parinti sau de rude in casa viitoarei mirese, unde ii cere, in mod oficial, mana. In aproape toate regiunile acest obicei de nunta a dobandit caracterul unei formalitati, unui prilej de distractie si buna dispozitie.
Fedelesul este un obicei de nunta pastrat doar in mediul rural si care presupune o mica petrecere in casa miresei, cu o seara inainte de ziua nuntii. Acest obicei are rolul de a stabili ultimele detalii legate de nunta sau de ornamentele care vor fi puse in bradul miresei. Aceasta petrecere nu implica o masa de petrecere, ci doar bautura si dans.
Traditia romaneasca a bradului pentru nunta s-a pastrat in regiunile rurale dar si in orasele mici. Bradul trebuie impodobit de mire si de prietenii necasatoriti ai acestuia, in dimineata nuntii, si dus in casa miresei. Superstitiile acestui obicei sunt numeroase, iar prezenta lui aduce viitoarei familii belsug si fericire.
Imbracatul miresei se face in lipsa mirelui. Aceasta este ajutata sa-si puna rochia, voalul si coronita de nasa, mama si de prietenele cele mai apropiate. Acest obicei se desfasuara in acelasi timp cu barbieritul mirelui, simbolizand pregatirea fetei pentru o noua etapa a vietii. Hora miresei se desfasoara in casa fetei si este prilejul proprice impartirii cadourilor pentru nasi, socrii si pentru rudele apropiate.
Furatul miresei este obiceiul de nunta care s-a pastrat indiferent de regiune, in mediile rurale si urbane. O data furata mireasa, mirele este dator sa o caute sau sa o rascumpere. Daca acesta este furata dupa miezul noptii, cel care trebuie sa o rascumpere este nasul.

Cadourile de nunta: alegerea cadourilor in fuctie de obiceiurile si traditiile romanesti
Lista cadourilor de nunta poate fi extrem de numeroasa, marea majoritate a invitatilor alegand cadoul de care cred ca noua familie are nevoie. Insa, exista si cadouri traditionale, care simbolizeaza norocul, viata implinita sau belsugul. In familiile extrem de credincioase, unul dintre aceste cadouri ar fi Biblia oferita pentru ca mirii sa fie mereu credinciosi si sa respecte religia. Banii din argint reprezinta un simbol al cadourilor de nunta traditionale, simbolizand puritatea, tineretea si avutia. Obiectele ornamentale rosii sunt, de asemenea, cadouri de nunta captivante, culoarea rosie reprezentand simbolul iubirii.
In mediul rural, tinerele mirese primeau perne, prosoape albe, vesela din argint, pasari si porci pentru ca viata lor sa fie plina de bogatie si de noroc. Ceea ce trebuie sa stim este ca furculitele, cutitele si lingurile nu sunt cadouri de bun augur, deoarece, potrivit traditiei romanesti acestea aduc tinerilor casatoriti certuri si necazuri. Nici ceasurile de perete sau florile galbene nu sunt cadouri potrivite pentru tinerii casatoriti, despre acestea spunandu-se ca duc la despartirea celor doi.
Indiferent daca pastrati sau nu obiceiurile si traditiile romanesti, ziua nuntii trebuie sa fie cea mai frumoasa amintire. In calitate de invitat, asigurati-va ca ati ales cadoul perfect pentru tinerii casatoriti.

[/fusion_text][fusion_text]

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]